A Bánkitó Képzőművészeti Fesztivál idén három részből áll egésszé. Mint mindig, idén is volt Open Call pályázat, ebben az évben a határ témájában, ahova bárki jelentkezhetett árva szerelemprojektjeivel. Ugyancsak a határ fogalmára reflektálva tizenegy felkért művész és alkotócsoport is kiállít a fesztivál területén egy-egy munkát. Ezek mellett a magyar kortárs képzőművészeti szcéna néhány fontos, progresszív intézménye tölti majd be a fennmaradó űrt.

Az itteni környezet új és izgalmas lehetőséget jelent a művészeknek, hiszen több ezer ember tekintheti meg három nap alatt a munkájukat, másrészt a látogatók egy számukra szokatlan térben és formában találkozhatnak a kortárs művészet legnevesebb hazai képviselőivel.

Az idei Képzőművészeti Fesztivál RocknRolla kurátora: Don Tamás! 🙂

 

INTÉZMÉNYEK

Tranzit.hu
Projekt címe: Szász Lilla: Pozitív
Helyszín: ABC mozi
Időpont: CS/P/SZO/12:00-16:00
#hívpozitív #Szász_Lilla #AIDS #személyes_történet

Szász Lilla absztrakt fotónaplója egy HIV pozitív nagymama személyes történetébe enged betekintést. Mártát férje 16 évvel ezelőtt fertőzte meg a vírussal, és jelenleg aktivistaként a betegséggel kapcsolatos tévhitek és sztereotípiák eloszlatását tartja legfőbb küldetésének. Pénteken hat órakor beszélgetés is lesz Márta részvételével a HIV magyarországi helyzetéről és az aktivizmus működéséről.

 

Kassák Múzeum
Projekt címe: Vízizrí
Helyszín: Bánk, Polgármesteri hivatal
Időpont: CS/P/SZO/14:00-18:00
#munkáskultúra #szabadidőtöltés #nyár #dunapart

A Kassák Múzeum pop-up kiállítása a két világháború közti munkáskultúra szabadidő eltöltési formáit mutatja be. A Horthy-korszak politikai viszonyainak ismerete nélkül ma már nehezen érthető meg ezek felforgató szerepe, de amikor a baloldal számára leszűkült a formális politikai cselekvés tere, ezek a tevékenységek emancipációs eszközzé váltak. Tárlatvezetések: minden nap 16:00-16:45 közt (Juhász Anna, Őze Eszter)

 

Teleport Galéria
Projekt címe: Cinema Teleport
Helyszín: 1. nap: Harcsa előtt 2. nap: Tópart 3. Nap: Tábor
Időpont: CS/P/SZO/14:00-18:00
#installáció #kortásvideóművek #teleport #cinema #TVR-7 #history #reality #music

A Teleport Galéria mobil videógalériája keretén belül a tévézés miliőjét ötvözi a kortárs, magyar videóművekkel, hogy a megszokott és otthonos befogadói élmény és a rendszerint kiállítóterekben megjelenő tartalom kombinációját nyújtsák nektek. A televíziózás jegyében ti váltogathattok a felkínált három tematikus csatorna között, amelyek kínálatáról a helyszínen olvasható műsorújság tájékotat. Installáció: Szapu Dániel, Grafika: Lénárt Ivett, Művek: válogatás kortárs, magyar művészek videómunkáiból.

 

Magyar Képzőművészeti Egyetem
Projekt címe: Véleménypiac
Helyszín: MOME Reggeliző
Időpont: CS/P/SZO/14:00-17:00
#diskurzus #limonádé #művészszerepe #pályakezdőművész

Az MKE hallgatói beszélgetésért, véleményért cserébe árulnak limonádét! 3 nap 3 téma. Mit vársz a művésztől/művészettől? Mi a művész szerepe a társadalomban? Ki az a pályakezdő művész és mit csinál? A beszélgetéseket folyamatosan dolgozzák fel, ti pedig az előző napok idézeteit is olvasgathatjátok, a fesztivál végén pedig egy füzetben összesítik a szervezők a tapasztalataikat.

 

FKSE feat. Kovács Kristóf
Projekt címe: Képháború
Időpont: SZO/18:00
Helyszín: A tábor egész területe / Gyülekező: Tábor bejárat
#kortárs_képzőművészet #FKSE #számháború #futkorászás #győzelem

A képháború a számháború képzőművészetre adaptált változata, ahol számok helyett az FKSE tagjai által készített kortárs képzőművészeti műtárgyak fotói vannak. A cél itt is az, hogy az ellenfél kivegye, mi a van a fejpántodon, számok helyett azonban a műveket kell „kiolvasni”. A résztvevőknek a fesztivál előtt az esemény Facebook oldalán kell regisztrálniuk, ahová felkerül az összes műtárgyfotó címmel és alkotóval együtt.

MEGHÍVOTT MŰVÉSZEK

Balogh Viktória
Dobokay Máté & Bíró Dávid
Ellen Polus, Kiss-Pál Anna, László Lili, Papp Fanni,
Erményi Mátyás
Ezer Ákos
Gróf Ferenc
Kristóf Gábor
Nemmivoltunk! Crew feat. Bódi Lóránt
Radvánszki Levente
Tóth Balázs Máté
Végh Júlia

OPEN CALL

Albert Tímea, Bartos Tímea, Ilkovics Alíz
Birkás Mona & Varga Gergő
Balogh Boglárka & Kovács Kristóf
Georgita Boglárka
Jónás Enikő & Váczi Lila

Kurucz Balázs & Mészázros Patrick
Bitay Mátyás, Fazekas Dániel, Jávorszky Krisztina, Nagy-Peti Lili, 
Pintér Luca, Pintér Sára, Székely Bálint
Simon White
Szollát Nándor , Kiss Luca, Mészáros Levente, Páll Ferenc, Thury Zita
Tóth Andrea
Szemző Zsófia

Kálmán Csenge, Kálmán Kincső, Tarr Zsófia, Nagy Viktor, Maria Lima Victor