Színházi fesztiválunk a nyáron kiterjed és elkezdi feszegetni saját korlátait (is). Az előadások egy teljesen új helyszínre, a K I S R É T R E költöznek, azon belül is egy cirkuszi sátorba, de persze az egész fesztivál területén, sőt, azon kívül is találkozhattok majd velük. Például akkor, ha épp szembe jön a sétáló színház. A cél – úgy mint az utóbbi nyolc évben mindig – az, hogy a Bánkitó helyet tudjon adni a társadalmi, aktuálpolitikai kérdéseket és a műfaji határokat feszegető előadásoknak, a kísérletezésnek. A darabokban hétköznapi témákból és helyzetekből fognak meríteni a társulatok: ki éppen az „igazi” színész, ki mond betanult szöveget, vagy épp ki számít nézőnek – semmi sem marad biztos.

ISMÉTLŐDŐ PROGRAMOK

Táp Színház – Egyperces Színház
július_14_15_16 // 16:00_17:00 és 17:30_18:30 @ Kisrét, Színházi Sátor

Lépd át a határaidat! A TÁP Színház egyperces előadásai lebontják a műfaj negyedik falát. Az egyetlen néző egyben főszereplő is, akit a TÁP Színház színészei kalauzolnak egy meghökkentő, határokat feszegető, 60 másodpercig tartó szituációban. A tréfás, abszurd kaland könnyed szórakozás formájában segít kilépni a komfortzónából. Meghökkent, megnevettet, kizökkent.

Rendező: Vajdai Vilmos, Szereplők: A TÁP Színház társulata.

 


 

 

Tünet Együttes: Holt_point
július_14_15 csütörtök péntek // 15:00_, 16:00_, 17:00_ (Óránként indulnak a turnusok) 

Találkozó: Auróra

Miközben a kiutat keresed, alaposan vizsgálj meg mindent, de ne feledkezz meg az ajtóról sem, ami akár nyitva is lehet!
A Tünet Együttes a valóság és fikció közti határ elmosásával játszik, a számítógépes “point and click” kalandjátékok nyomán létrehozott élőszereplős színházi élmény és séta során, ami Bánk és a fesztivál különböző helyszínein játszódik. A résztvevők kis létszámú csoportokban, a szereplőkkel és a környezetükkel interakcióba lépve haladnak előre a cselekményben a megoldás és a történet vége felé.

 


 

Mentőcsónak Egység – Menekülj okosan! MigrAction
július_14 csütörtök 18:30_20:30 @ Polgármesteri Hivatal

A Mentőcsónak Egység, a Füge Produkció és a Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee bemutatja interaktív színházi társasjátékát.
A darabról:Rezai Mohammed Amin fiatal afgán menekült egyedül maradt a háborús övezetben, ezért
hozzácsapódik a játékosok közösségéhez – velük menekül, de mégsem teljes jogú tagja a csapatnak. Vajon ér-e annyit az ő élete is, mint a többieké?
Az alkotók célja, hogy a játékon keresztül alapvető emberi jogi dilemmák átgondolására bírják a közönséget. Ezek a döntési helyzetek a játékban a menekültek sorsához kapcsolódnak, de sokkal általánosabb kérdéseket vetnek fel a demokrácia vagy a diktatúra működése, az önbíráskodás vagy a szolidaritás, a tolerancia és a befogadás vagy éppen a kirekesztés kapcsán.

Szöveg: Fábián Gábor
Dramaturg: Ivanyos Ambrus
Látvány: Schnábel Zita
Szakértő, játékvezető: Iván Júlia
Színészek: Rezai Dariush, Kurta Niké, Fábián Gábor
Asszisztens: Szabó Júlia
Konzulens: Bass László
Rendező: Fábián Gábor

 


 

Victoria Hanna
július_14 csütörtök // 19:30_20:45 @ Kisrét, Színházi Sátor

Victoria Hanna az egyik legkülönlegesebb fellépő a fesztiválon, aki arámi hip-hopot, ősi héber rapet és a gyermekkori dadogásából adódó hangkísérleteit vegyíti olyan egyedi masszává, amely nem csak egy jeruzsálemi ultraortodox rabbi lányaként hat újdonságként. Legnagyobb sikereit New Yorkban érte el. A koncert előtt 16:00-tól beszélgetés Victoria Hannával a Bánkgyöngye Szaletliben.

 

 

Munkacím költöző madarakkal zárt facebook csoport: Nem – De hogy nem?
július_14 csütörtök // 22:15_00:00 @ Kisrét, Színházi Sátor

Ha a gólyatáborban történik, akkor közügy; ha otthon, a négy fal között, akkor magánügy? Az erőszak minden esetben határátlépés, módszeres offenzíva, a személyiség kereteinek legsúlyosabb megsértése. Mégis elenyésző eset kerül napvilágra, a nyilvánosság jótékony és káros hatásait alig érzékeljük. Megpróbáltuk azoknak a hangját is hallatni, akik a legkevésbé részesülnek ebből, akik az internet távoli zugaiban, töredezett, névtelen vallomásokban mesélnek a velük történtekről.

Játsszák:
Gábri Nikolett, Gelányi Bence, Gyurkovics Zsófi, Hasenfratz, Szegvári Júlia, Lénárdt Laura, Pilnay Sára
Zenészek:
Csizmás András, Szabó Sipos Ágoston
Osztályvezető tanár: Kocsis Pál
Dramaturg: Zsigó Anna
Jelmez: Keresztesová Veronika
Fény: Bredán Máté
Tér: a Patyolat egyik térinstallációjának felhasználásával
Zene: Hasenfratz-Szegvári Júlia, Csizmás András, Szabó Sipos Ágoston
Rendezte: Kárpáti Pál
Támogatók: Patyolat // PRÓBAüzem, Utolsó Vonal Művészeti Alapítvány, Szputnyik Hajózási Társaság, Füge, Zsámbéki Színházi Bázis, Hátsó Kapu

 


 

 

Etnocirkusz: A cirkusz mindenkié – a Magyar Zsonglőr Egyesület interaktív programja a szociális cirkusz bemutatására
július_15 péntek // 15:00_16:30 @ Kisrét, Színházi Sátor

Az eseményen egy beszélgetés, egy előadás, és játszóház keretében lehet kipróbálni és megérteni, hogy miért és hogyan működik a szociális cirkusz. A Magyar Zsonglőr Egyesület oktatói a cirkuszi foglalkozásokat a társadalmi integráció előmozdítására, speciális igényű csoportok fejlesztésére használják. A zsonglőrködés és akrobatika világa önbizalmat, sikerélményt ad, továbbá fejleszti a koordinációt, a koncentrációt, a testtudatot és a kitartást is. Közreműködnek: Balogh József, Varga Lionel, Váradi Márk, Varga Csaba, Kovai Cecília, Rivelis Tahinasoa, Barna Oszkár, Pál László Bendegúz, Gallyas Veronika

 


 

 

Amnesty International Magyarország: Úton – Színház határok nélkül fórum színházi előadás – PREMIER
július_15 péntek // 17:00_18:30 @ Kisrét, Színházi Sátor

Kelj útra Amirával! Az Úton Amira története Aleppótól a Keletiig. Keveredik benne valóság és álom, realitás és fikció, játék és élet-halál harc. Az Amnesty Élet határok nélkül kampánya részeként létrejött alkalmi társulat sokféle eszközzel él: lesz itt fórumszínház és drámajáték épp úgy, mint talált szövegek, improvizációkból született jelenetek, vagy mozgásszínház és dalok. Az Úton története addig tart, amíg Amira hozzánk nem ér. Utána minden rajtatok, rajtunk múlik.

 


 

Czitrom-Porteleki duó
július_15 péntek // 19:00_20:00 @ Kisrét, Színházi Sátor

A dob-gitár duó 2013-ban, egy színházi előadás kapcsán kezdett együtt zenélni. Otthonosan mozognak a jazz-, a rock-, a kortárszenében ugyanúgy, ahogyan a magyar népzenében. Igazi power-zene, ami sokféle hangképben ölt testet, koncertről koncertre új irányt adva lényegi mozgatórugójának: a szabad improvizációnak.

 


 

 

Mentőcsónak Egység – Pokolra kell annak menni
július_15 péntek // 22:00_00:00 @ Polgármesteri Hivatal

A produkciót Czeizel Endre kutatásai ihlették, aki azt vette észre, hogy háromszáz évre visszamenőleg a magyar tehetségek 90%-a külföldön kamatoztatta a tehetségét, és azt, hogy tragikusan sanyarú sorsuk volt. Ez a helyzet azóta nem nagyon változott. Vajon mi kell ahhoz, hogy ezt a tradíciót felszámoljuk? A Pokolra kell annak menni című produkcióban olyan fontos kérdéseket kívánunk feltenni, mint pl. a tehetség és a társadalom egymásra gyakorolt hatása. Vajon a tehetség képes-e utat törni magának? Mi a jövője annak az országnak, ami nem értékeli saját tehetségeit? Milyen falakba kell ütközni ahhoz, hogy végül arra az elhatározásra jussunk: elhagyom Magyarországot? És mi lesz azokkal, akik itt maradnak? A kivándorlásról már több előadás is született. Minket most elsősorban az a kérdés érdekel, hogy mit tehet az, aki marad?

Játsszák: Bíró Gergely, Borbás Gergő, Boznánszky Anna, Nyáry Pál,
Stangl Franciska, Szepes Anna

Asszisztens: Tési Dóra
Csoportvezető: Pass Andrea

 


FAQ Színház: Izland-Magyarország
július_15 péntek // 22:15_00:00 @ Kisrét, Színházi Sátor

„Kíváncsi vagyok, hogy az évek óta életvitelszerűen Izlandon élő magyarok kinek drukkolnak majd szombaton. 🙂
– Egyértelmű hogy a Magyaroknak! 😀
– Magyaroknak… 😀
– Ez kérdés?
– Ki a fasznak drukkolnának, te ostoba majom….
– Ezért ostoba majom lenne?”

Az Izlandi munka, utazás facebook-csoport egy bejegyzése és az arra érkezett kommentek

Színészek: Fehér András, Georgita Dezső, Mentes Júlia, Messaoudi Emina, Orbán Borbála, Tárnoki Márk
Dramaturg: Gábor Sári és Varga Zsófi
Rendező: Barcsai Bálint
köszönet Pereszlényi Erikának

 


 

 

Ajtai-Kováts-Porteleki trio
július_15 péntek // 00:15_01:15 @ Kisrét, Színházi Sátor

A trió tagjai sokat próbált zenészek, akiknek ideológiájuk az erő és a belső feszítettség. Mind kurátorai a Jazzaj koncertsorozatnak, és habár különféle formációkban (Peter Problem, Gnú, Geröly-trió, Baló Quartett, KAMP) rendszeresen játszanak egymással, ez az első alkalom, hogy trióban koncerteznek.

 

 

 


 

 

Juhász Kata Társulat – Felhőcirkusz
július_16 szombat // 11:00_12:00 @ Kisrét, Színházi Sátor

Juhász Kata koreográfus ezúttal a legkisebbekhez szól a kortárs tánc és cirkusz nyelvén, Weöres Sándor verseinek motívumai és ritmusai által ihletett előadásával. A Felhőcirkusz képekkel, mozgással, élőzenével mesél gyereknézőinek. Az előadás ihletői a Bóbita című kötet igen képszerű gyerekversei: a címadó Déli felhők, a Tündér, a Haragosi, a Vásár vagy a Kutya-tár. A verseket a koreográfus – klasszikus és improvizált zenei műveket felhasználva – egy 40 perces cirkuszi és tánckoreográfiában jeleníti meg. Koreográfia: Juhász Kata, Előadók, alkotók: Daragó Dorina, Sebők Cintia (tánc) Zoletnik Sophie (akrobatika, karika) Ben Glass (akrobatika), Kertész Endre (cselló) Kovács Sasa Dizna (fuvola), Ölvedi Gábor (ütősök), Dramaturgia: Budaházi Attila, Jelmez: Christa Bartesch, Videó: Herczeg Tamás, Bios Tissue, Technika: Deborah Cattaneo

 


 

KOHLHAAS
július_16 szombat // 22:15_00:15 @ Kisrét, Színházi Sátor

Szkéné – Színházi Bázis
A 3. TITÁNium Színházi Szemle Szkéné-díjas előadása.
A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a MASZK Egyesület (Szeged) közös előadása a TITÁNium program keretében

Kohlhaas Mihály nem akar olyan országban élni, ahol jogai nem védik meg. Meddig megy el, hol van az épeszűség határa jogai megvédésében? Mekkora áldozatot ér meg, hogy kicsikarja a hatalomból az igazságosságot? Heinrich von Kleist Kohlhaas Mihály című elbeszélését színpadra írta Gábor Sára és Hegymegi Máté. Rendező-koreográfus: Hegymegi Máté, Dramaturg: Gábor Sára, e.h., Konzultáns: Kárpáti Péter. Szereplők: Nagy Zsolt, Bánfalvi Eszter, Bach Kata, Nagy Norbert, Fehér László, Jankovics Péter, Király Attila, Kárpáti Pál, Pallag Márton, Horkay Barnabás